Over Studio Basalt

@Bart Van Gansen

Studio Basalt maakt meubels van staal, gecombineerd met andere materialen zoals hout en leer. Wij halen inspiratie uit het dagelijks leven en geven er een draai aan. Wij luisteren naar uw verhaal en zetten het om in een meubel. Trappen, leuningen, balustrades, eettafels, salontafels, kasten, … Wij laten ons door u leiden.

Studio Basalt is opgericht door Elisa Van Coster. Zij switcht van het ontwerpbureau – waar ideeën worden uitgetekend tot plannen – naar het atelier – waar deze plannen worden uitgewerkt tot meubels – en weer terug. Ze is meubelontwerper, lasser en kunstsmid.

Wilt u met Studio Basalt samenwerken, dan komen wij graag ter plaatse kijken. Na het plaatsbezoek stellen we een ontwerp voor, met bijhorende prijsofferte. Op dat moment beslis je of we al dan niet samenwerken. Aarzel dus niet om ons te contacteren voor een kennismaking.

“Ik wil elk meubel iets unieks te geven. De klant geeft mij hiervoor de nodige inspiratie – bewust of onbewust. Dit kan gebeuren door bepaalde wensen te uiten, of gewoon door zichzelf te zijn. Zo had ik onlangs een klant die een trapleuning wou, maar alle trapleuningen die hij tot dan toe gezien had eigenlijk lelijk vond. Dat is een uitdaging. Dan begint het te kriebelen bij mij en kan ik niet stoppen met schetsen. Of klanten die een trap willen maar daar eigenlijk geen plaats voor hebben. Nog zo een uitdaging.”


“De combinatie ontwerpen en uitvoeren maakt mijn job zeer boeiend. Het werk in het atelier geeft mij ontwerp-ideeën, en omgekeerd. Meestal ontmoet ik mijn klanten ook persoonlijk, in hun woning. Ik zie ze voor mij terwijl ik hun meubel bijschaaf met de vijl.”


Als pas afgestudeerde geoloog wist ze niet goed hoe het van daaruit verder moest. Het zaadje werd geplant toen ze avondschool ‘smeden’ volgde (CVO Gent, Philip Vercammen) en verliefd werd op het materiaal staal, met al zijn mogelijkheden. Het kiemde toen ze haar huis verbouwde. Elk mens is uniek, maar je nest uniek inrichten bleek onbetaalbaar. ‘Dan maak ik mijn meubels wel zelf’ was haar reactie. En dat is ze blijven doen. Vele opleidingen en bijscholingen later groeide hieruit Studio Basalt. Het idee is nog steeds hetzelfde: unieke meubels maken, met een liefde voor staal.

“Mijn grootvader had een mes, eenvoudig en praktisch. Het lemmet was zeer smal geworden, omdat hij het steeds sleep om te scherpen, en het houten handvat had een patine gekregen van het vele gebruik. Dit doorleefde mes functioneert nog prima, en tegelijkertijd vertelt het een verhaal. Het lag al in mijn grootvaders hand toen hij nog niet eens getrouwd was, en er nog geen kinderen en kleinkinderen waren. En terwijl de huid van dat hand taaier werd, en rimpelde, werd het lemmet van het mes smaller, en het handvat donkerder. Het is een mes met een ziel. Zo oud en gebruikt, en toch zo mooi. Dat raakt me.”

foto rechts @ Joost Joossen

Studio Basalt streeft ernaar meubels te maken die mooi oud worden dankzij het patine dat ze krijgen. Meubels met een ziel. Meubels die hun eigenaar overleven. Het geeft voldoening te zien dat mensen tevreden zijn in een interieur dat niet enkel op maat van hun woning is gemaakt, maar echt op hún maat. Dat het past bij hun dagelijks leven, bij hun verhaal. Hun verhaal in staal. 

Studio Basalt gebruikt hout uit Europese en/of duurzaam beheerde bossen/ Studio Basalt houdt het transport zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld  door transportmiddelen te delen of te huren/ Studio Basalt produceert alles voor 100% in België.